Dit is diabetes

Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Klachten bij diabetes

Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een ‘hypo’.
Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs).

Diabetes type 2

Er zijn verschillende typen van diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan of de insuline werkt onvoldoende. Daardoor nemen de cellen de glucose uit het bloed onvoldoende op. Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar, zogenaamd ‘ouderdomssuiker’. Speciaal voor deze doelgroep is het beweegprogramma diabetes type 2 ontwikkeld.

Advies

  • Volg het beweegprogramma diabetes type 2
  • Beweeg (wandel, fiets of zwem)
  • Eet gezond voor een gezond gewicht
  • Houd uw conditie op peil, sport in gezelschap
  • Zorg dat u altijd een koolhydraatrijke snack bij u heeft
  • Luister naar de signalen van uw lichaam
  • Let goed op uw bloedglucosewaarde
  • Stop met sporten als u een hypo voelt aankomen

Meer weten?

Als u nog vragen heeft, overleg dan met uw fysiotherapeut. Voor meer specifieke vragen over diabetes en bewegen kunt u ook kijken op: www.diabetesvereniging.nl.